۱۶:۵۰ ۱۴۰۳/۰۷/۱۴
گزارش «اقتصاد معاصر»؛

اختلال سایت هم به اتفاقات منطقه‌ای موثر بر بورس اضافه شد

بروز مشکل در سایت TSETMC، درد کهنه‌ای است که مانند امروز، هر از گاهی در تالار شیشه‌ای خودی نشان می‌دهد و کل بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
اختلال سایت هم به اتفاقات منطقه‌ای موثر بر بورس اضافه شد
کد خبر:۴۳۰۸

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ شاخص کل بورس در دومین هفته مهرماه، به لطف دامنه نوسان یک درصدی با افت بیش از ۱.۸۶ درصدی مواجه و به ۲ میلیون و ۱۱۴ هزار واحد رسید. شاخص‌ کل هم‌وزن نیز در این مدت با کاهش ۰.۹۳ درصدی، معاملات را پشت سر گذاشت.


همچنین در هفته منفی بازار سهام، خروج حدود ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد‌ تومان پول حقیقی از این بازار سهام رقم خورد که این میزان خروج هفتگی نقدینگی از بازار سرمایه، از خرداد ۱۴۰۲ و پس از انتشار نامه پرحاشیه افزایش نرخ خوراک بی‌سابقه بود.


ریسک‌های سیاسی و نظامی منطقه در حالی یک هفته بد را برای سهامداران و سرمایه‌گذاران در تالار شیشه‌ای رقم زد که بازار‌های ارز و طلا با افزایش قیمت‌ها و رضایت سرمایه‌گذاران‌ روبه‌رو بودند. ریسک‌هایی که کماکان ادامه دارند و شاید از نظر سهامداران و سرمایه‌گذاران، احتیاط و ریسک‌گریزی در بازار سرمایه تا توقف این ریسک‌ها امری طبیعی باشد.


جدای از ریسک‌های سیاسی و نظامی منطقه خاورمیانه، معاملات امروز بازار سرمایه یک تفاوت دیگر با روز‌های گذشته داشت و آن «بروز مشکل در سایت TSETMC» بود؛ درد کهنه‌ای که هر از گاهی در تالار شیشه‌ای خودی نشان می‌دهد و امروز نیز کلیت بازار سرمایه را تحت تاثیر خود قرار داد و کاربران در دسترسی به آن با مشکل روبه‌رو شدند.


محمدباقر حسن‌زاده، مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس در توضیح این رخداد گفت: «منشا اختلال سایت مدیریت فناوری، داخلی نبوده و مشکل قطع دسترسی کاربران به این سایت، به دلیل تغییرات کشوری در سطح ارائه‌دهندگان اینترنت است و فعلا نمی‌توان زمان دقیقی برای برطرف شدن مشکل اعلام کرد.»


جدای از ریسک سامانه معاملاتی، معاملات امروز بازار سرمایه برای دهمین هفته پیاپی با محدودیت دامنه نوسان سهام شرکت‌ها در بورس و فرابورس دنبال شد؛ محدودیتی که از روز یکشنبه ۱۴ مرداد در پی بروز هیجانات ناشی از برخی تحولات سیاسی و منطقه‌ای در پی ترور اسماعیل هنیه، در تالار شیشه‌ای آغاز شده است و تا به امروز ادامه دارد.


تداوم این محدودیت در کنار شرایط منفی بازار سرمایه، تا حدود زیادی نقدشوندگی این بازار را تحت تاثیر خود قرار داده است، تا جایی که رفته رفته نقد‌ها و توصیه‌های سهامداران در فضای مجازی در این خصوص در حال مطرح شدن است.


به باور برخی، نجات بازار سرمایه و رساندن آن به تعادل در شرایط فعلی از طریق اعمال محدودیت برای دامنه نوسان و در نتیجه آن قفل شدن سهام شرکت‌ها در صف فروش میسر نیست و این سیاست، راهکاری موقت و برای مقطع زمانی دو الی سه روز و مدیریت بحران مفید است. در تمام بورس‌های دنیا در چنین شرایطی مسیر نجات از کاهش نرخ بهره و تزریق سنگین منابع مالی می‌گذرد و بورس ما نیز برای طی کردن این روز‌های منفی، به حمایت‌هایی از جنس تزریق نقدینگی نیاز دارد، وگرنه با تداوم شرایط فعلی، بازار سرمایه به رکودی از جنس منفی بودن دائمی و تنزل فرو خواهد رفت.


در هر حال، این روز‌ها تنوع ریسک‌ها چه از نوع داخلی و چه از نوع خارجی در تالار شیشه‌ای بالا است و فعلا سازمان بورس به عنوان نهاد سیاست‌گذار و ناظر این بازار، از ابزار‌های محدود خود از جمله دامنه نوسان و حجم مبنا برای کنترل هیجانات بهره جسته است؛ هیجاناتی که ریشه در ریسک‌های داخلی و خارجی دارد و فعلا باید منتظر فروکش کردن آنها بود.

ارسال نظرات